Vakoiluohjelmien havaitseminen

Rikolliset voivat käyttää myös laillisia sovelluksia henkilötietojesi varastamiseen ja vakoilemiseesi. Useimmat näistä sovelluksista ovat hyödyllisiä ja monet ihmiset hyötyvät niiden käytöstä. Tällaisia sovelluksia ovat esimerkiksi IRC-asiakasohjelmat, automaattiset numeronvalitsimet, tiedostojen latausohjelmat, järjestelmän toiminnan valvontalaitteet, salasananhallinnan apuohjelmat sekä FTP-, HTTP- ja Telnet-palvelimet.

Mutta jos rikolliset pääsevät käsiksi näihin sovelluksiin tietokoneellasi tai onnistuvat ottamaan ne salaa hallintaansa, he voivat käyttää joitakin sovellusten toimintoja henkilötietojesi varastamiseen tai muihin laittomiin toimiin.

Voit lukea lisää erityyppisistä vakoiluohjelmista alta.

Vakoiluohjelmien tyypit

Tyyppi

Nimi

Kuvaus

IRC-asiakasohjelma

IRC-asiakasohjelmat

Näitä sovelluksia asennetaan ihmisten välisten Internet Relay Chat (IRC) -keskustelujen käymistä varten. Rikolliset voivat käyttää näitä sovelluksia haittaohjelmien levittämiseen.

Numeronvalitsin

Automaattiset numeronvalitsimet

Näitä ohjelmia voidaan käyttää puhelinyhteyksien muodostamiseen salaa modeemin kautta.

Latausohjelma

Latausohjelmat

Nämä ohjelmat voivat ladata tiedostoja salaa verkkosivustoilta.

Valvontaohjelma

Valvontaohjelmat

Näillä ohjelmilla voidaan valvoa sen tietokoneen toimintaa (käynnissä olevia sovelluksia ja niiden tiedonsiirtoa muiden tietokoneiden sovellusten kanssa), johon ne on asennettu.

Salasanan palauttaja

Salasanan palautustyökalut

Näillä työkaluilla käyttäjät voivat tarkistaa ja palauttaa unohtamiaan salasanoja. Rikolliset voivat ujuttaa näitä sovelluksia salaa ihmisten tietokoneisiin samaa käyttötarkoitusta varten.

Etähallinta

Etähallintatyökalut

Järjestelmänvalvojat käyttävät näitä sovelluksia yleisesti hallinnoimiensa tietokoneiden etäkäyttöä ja -valvontaa varten. Rikolliset ujuttavat näitä sovelluksia salaa ihmisten tietokoneisiin samaa käyttötarkoitusta varten, jotta he voivat vakoilla tietokoneita ja hallita niitä etänä.

Lailliset etähallintatyökalut eivät ole sama kuin takaoviohjelmat (etähallinnan mahdollistavat troijalaiset). Takaoviohjelmat voivat soluttautua järjestelmää ja asentaa itsensä itsekseen ilman käyttäjän lupaa. Lailliset sovellukset eivät voi toimia näin.

FTP-palvelin

FTP-palvelimet

Nämä ohjelmat toimivat FTP-palvelimina. Rikolliset voivat ottaa ne käyttöön tietokoneellesi FTP-protokollan avulla tapahtuvaa etäkäyttöä varten.

Välityspalvelin

Välityspalvelimet

Nämä ohjelmat toimivat välityspalvelimina. Rikolliset käyttävät niitä tietokoneella roskapostin lähettämiseen.

Telnet-palvelin

Telnet-palvelimet

Nämä ohjelmat toimivat Telnet-palvelimina. Rikolliset ottavat ne käyttöön tietokoneella avatakseen etäkäytön Telnet-protokollan avulla.

Web-palvelin

Web-palvelimet

Nämä ohjelmat toimivat web-palvelimina. Rikolliset voivat ottaa ne käyttöön tietokoneellesi HTTP-protokollan avulla tapahtuvaa etäkäyttöä varten.

Riskiohjelma

Paikalliset työkalut

Nämä ohjelmat antavat käyttäjille lisää toimintoja tietokoneen hallintaa varten (kuten työkalut tiedostojen tai aktiivisten sovellusikkunoiden piilottamiseen tai aktiivisten prosessien sulkemiseen).

Verkkotyökalu

Verkkotyökalut

Nämä ohjelmat antavat käyttäjille lisää toimintoja, joilla käyttäjät voivat käyttää tietokoneellaan muita tietokoneita verkkoyhteyden kautta (esim. käynnistämällä etätietokoneita uudelleen, etsimällä avoimia portteja ja käynnistä näihin tietokoneisiin asennettuja sovelluksia).

P2P-asiakasohjelma

P2P-verkkoasiakasohjelmat

Näiden ohjelmien avulla käytetään P2P (Peer-to-Peer)- eli vertaisverkkoja. Rikolliset voivat käyttää niitä haittaohjelmien levittämiseen.

SMTP-asiakasohjelma

SMTP-asiakasohjelmat

Näillä ohjelmilla voidaan lähettää salaa sähköposteja. Rikolliset käyttävät niitä tietokoneella roskapostin lähettämiseen.

Web-työkalupalkki

Web-työkalupalkit

Nämä ohjelmat lisäävät hakuohjelmien työkalurivejä muiden sovellusten käyttöliittymään.

Huijausohjelma

Huijausohjelmat

Nämä ohjelmat jäljittelevät muita sovelluksia. On olemassa esimerkiksi virustorjuntaohjelmaksi tekeytyviä huijausohjelmia, jotka näyttävät ilmoituksen tietokoneesta löytyneestä haittaohjelmasta, vaikka ne eivät itse asiassa etsi, puhdista tai korjaa mitään uhkia.

Kun otat vakoiluohjelmasuojauksen käyttöön, varoitamme kaikista yrityksistä käyttää sijaintitietojasi, viestejäsi tai muita henkilötietojasi.

Voit ottaa vakoiluohjelmasuojauksen käyttöön sovelluksen asetusikkunan Uhat-välilehdellä valitsemalla Havaittavien objektien luokat -osiossa Vakoiluohjelmat ja ohjelmistot, joita hyökkääjät voivat käyttää tietokoneen tai henkilökohtaisten tietojen vahingoittamiseen -valintaruudun.